Groep 4-5

Groep 4 bouwt verder op wat de kinderen in groep 3 hebben geleerd. Nieuw is wel voor de kinderen dat ze meer in schriftjes gaan werken en meer zelfstandig. Een goed handschrift is daarbij wel handig, dus we reserveren genoeg tijd voor schrijven. Hierbij gaan de kinderen dit jaar ook de hoofdletters leren schrijven.

Lezen

In groep 3 hebben de kinderen leren lezen, in groep 4 werken we verder aan sneller gaan lezen en het plezier in lezen behouden. We reserveren dus veel tijd voor leesmomenten.

Nieuw is het vak begrijpend lezen. Vanuit begrijpend luisteren zetten we de stap naar begrijpend lezen. Weet je wat er in een tekst staat? Heb je echt goed gelezen wat er staat?

Taal

Taal is spreken, luisteren, lezen en schrijven. Al deze elementen zullen dus veel aan bod komen. Niet alleen lezen en spelling, maar ook leren hoe je taal nog meer gebruikt (Hoe overleg je? Hoe leg je iets uit? Leren een verhaal schrijven etc.).

Bij de taallessen werken de leerlingen aan de hand van een thema. Ze leren de betekenis van onbekende woorden, een denkgesprek voeren, schrijfopdrachten en taal verkennen. In een afsluitende opdracht komen alle vaardigheden bijeen. Bij het ene thema presenteren ze iets, bij het andere thema schrijven ze iets en weer bij een ander thema maken ze in een groepje een informatieboekje. De leerlingen werken bij ons in de klas vaak samen aan de opdrachten in het taalwerkboek. Ze leren zo goed overleggen, naar elkaar luisteren en de eigen mening geven.

Rekenen

Met rekenen werken de kinderen aan automatiseren (sommige sommen niet uitrekenen, maar je weet ze gewoon uit je hoofd), de tafels t/m 10 komen eraan vanaf ongeveer november-december, we gaan werken met getallen tot 200 en we leren preciezer klokkijken (5 minuten en 10 minuten voor en over).

In groep 5 gaan we daar mee verder. Ook leren de kinderen de deelsommen. Dit gebeurt tijdens de rekenlessen, maar ook tussen de lessen door zijn wij op speelse wijze bezig om tafels en deelsommen te automatiseren. Tijdens de rekenlessen gaan wij verder werken naar + en – sommen boven de 100, meten, inhoud, digitaal klokkijken en nog veel meer. Wanneer het ook maar even mogelijk is zullen we proberen hier een doe-les van te maken: met maatkannen inhoud aflezen, wegen met weegschalen.

Maar er is voldoende tijd om ook andere leuke dingen te doen zoals handvaardigheid, gym, muziek en wereldoriëntatie.

Juf Sharon, juf Evy, juf Joanna, juf Bianca en juf Hester

Een kijkje in de andere groepen:

Kleutergroep

Groep 3-4